Ontbijtproducten

Muesli

Muesli is
een populair ontbijt product bestaande uit havervlokken, (gedroogd) fruit en
soms chocolade en wordt gegeten met yoghurt, melk of kwark.   

Muesli kent
een aantal varianten:

  • een krokante variant met een
    suikerlaagje, ook wel cruesli genoemd naar de merknaam van de eerste
    krokante muesli
  • een muesli met chocolade
  • Een muesli met gedroogd frui

Al deze
moderne muesli’s staan haaks op het idee van de oorspronkelijke muesli. Muesli is in 1900 door de Zwitserse arts Maximilian
Bircher-Benner voor zijn patiënten ontwikkeld als dieetspijs.

Dr.
Bircher-Benner was een van de eerste voedingsdeskundigen
die welvaartsziekten toeschreven aan een voeding die niet
langer “lebensfrisch” oftewel vers uit de natuur was. Hij ging uit van
een vegetarische voeding. Zijn theorie was kortweg dat het menselijk
organisme het beste kan gedijen en herstellen door rauwe en zo min mogelijk bewerkte vruchten, zaden en groenten te eten.

Vlees en vis en ook zuivel en eieren hadden in zijn optiek verminderde
voedingswaarde, doordat de dieren in de voedselketen een goed deel verbruikten van de vitaminen en zonne-energie. Ook geraffineerde suikers en wittebrood waren in zijn ogen krachteloos voedsel.

Muesli (Zwitsers-Duits: Müesli) is het Zwitserse woord voor ‘moesje’, ‘papje’ (zegt men in Zwitserland ‘Müsli’, dan bedoelt men een kleine muis). De oorspronkelijke muesli was niet gebaseerd op de haver– en tarwevlokken, maar op de vruchten. Oermuesli bestond uit 2 of 3 kleine appels, geheel geraspt, inclusief de pitten, schil en klokhuis, een eetlepel gemalen walnoten, hazelnoten of amandelen. Daarbij slechts één afgestreken eetlepel havermout, die men 12 uur had voorgeweekt in 3 eetlepels water, en het sap van een halve citroen en 1 eetlepel gecondenseerde melk.

Is muesli gezond?

Muesli is
een ontbijt product op basis van haver. Muesli bevat over het algemeen
meer gezonde vezels, eiwitten en vetten dan andere ontbijtproducten en muesli is over het algemeen ook minder bewerkt. Naast dat muesli lekker is, kan muesli ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Het bevat veel goede vezels en gezonde vetten. Maar hoe gezond muesli écht is, hangt voor een groot deel af van de hoeveelheid toegevoegde suiker. Soms bevat de muesli een suikerlaagje en vaak wordt er gedroogd fruit toegevoegd.

Granola

Granola is een mengsel van onder andere granen, zaden, pitten en gedroogd fruit dat vaak met yoghurt of kwark wordt gegeten. Het wordt in dezelfde ontbijtfamilie geplaatst als muesli. Granola onderscheidt zich van de rest van zijn ontbijtfamilie doordat het geroosterd wordt in de oven met onder andere olie en honing (of andere suikers). Er zijn veel verschillende recepten van waarin noten en zaden naar keuze kunnen worden toegevoegd.

Vaak worden ook gedroogde vruchten toegevoegd bij de yoghurt met granola zoals Cranberry bessen of Goji bessen.

De belangrijkste verschillen

Het belangrijkste verschil tussen muesli, cruesli en granola is dat muesli bestaat uit rauwe haver. Om granola en cruesli te maken, wordt een mengsel van muesli en andere ingrediënten in de oven gebakken of geroosterd. 

Wat zegt de gezonde meetlat?

Dit is een lastige. De ingrediënten zijn grotendeels hetzelfde, waardoor granola en muesli ongeveer evenveel vezels, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevatten. Het enige verschil is dat granola gezoet is, vaak met honing, stroop of agavesiroop. Toch zijn veel soorten muesli ook gezoet. Kies je voor de ongezoete variant en compenseer je dit niet met (extra) dadels of andere zoete ingrediënten, dan zou muesli een gezondere keuze zijn wat betreft suikers.

Wie is de winnaar?

Muesli is een stuk goedkoper dan granola. Wat betreft gezondheid en duurzaamheid is het lastiger. Muesli lijkt ook op die terreinen te winnen, maar granola vecht hard terug. Koop je muesli of granola in de supermarkt, dan is de kans groot dat muesli een goedkopere, gezondere en duurzamere keuze is. Máár: maak je het zelf, dan is het verschil te verwaarlozen, afhankelijk van wat je er aan toevoegt. Ons advies: maak je eigen gezonde granola of muesli of koop de granola in de webshop