Puglia

Travel

Puglia

Een ongerepte streek met schilderachtige kustplaatsjes, bergdorpjes, extravagante barok, olijfgaarden en een heerlijke keuken.                                 

Puglia is gelegen in de hak van de laars in zuid Italië. Het is een streek vol rauwe, ongepolijste schoonheid waar je nog relatief weinig toeristen ziet. De regio is een van de voornaamste producenten van olijven en gedroogde pasta. Het gebied is er een van contrasten; ruige kliffen, witte zandstranden, kraakhelder water, lage, groenbruine heuvels en imposante architectuur. Naast het prachtige natuurschoon heeft Puglia cultuur; prachtige historische kustdorpjes met eeuwenoude straatjes en gebouwen.

Bari – havenstad

Bari is de hoofdstad van Puglia en een “echte havenstad”. Het “centro storico” is een absoluut hoogtepunt; een knus en sfeervol labyrint van straatjes, poortjes, piazzas, steegjes met Maria altaartjes, verstopte kerkjes en balkonnetjes vol wasgoed.

Lecce – “Florence van het zuiden”

De ‘Barocco Leccese’ stijl staat bekend om zijn uitbundige decoraties. Op de façade van de Basiliek di Santa Croce, waaraan liefst 150 jaar werd gewerkt door diverse kunstenaars, komt die extravagante barok samen. Andere absoluut hoogtepunt in Lecce is het Piazza del Duomo, een prachtig verstild plein dat zomaar ineens opdoemt vanuit de smalle omliggende straten, met een klokkentoren, het paleis van de bisschop, een seminarie en de kathedraal met zijn dubbele façade.

Polignano a Mare

Het betoverende Polignano A Mare ligt in de zuidelijker provincie Bari en is van Griekse oorsprong. Het levendige dorp vol witte, mediterrane gebouwen is gesitueerd op een steile rotswand. Het historisch centrum van Polignano is rijk aan cultuur en geschiedenis. De rotsachtige kustlijn heeft ervoor gezorgd dat centraal in het stadje een fantastisch fotogeniek kiezelstrand ligt. De kust herbergt vele grotten, die door de vele kleuren afsteken tegen het blauwe zeewater. Polignano A Mare is de geboorteplaats van de zanger Domenico Modugno bekend van Volare.

Monopoli

Het middelgrote stadje Monopoli ligt in de provincie Bari, een stukje verder zuidwaarts langs de kust van Polignano A Mare. Het heeft een sfeervolle vissershaven en een mooie oude stadskern met wel 19 middeleeuwse kerken.

Vliegen naar….

De snelste manier om in Puglia te komen, is met het vliegtuig. De beste aanvliegluchthavens zijn Bari en Brindisi Airport. Er gaan rechtstreekse vluchten naar deze vliegvelden vanaf Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Een vlucht duurt gemiddeld twee en een half uur

Puglia klimaat en weer

Dit gebied heeft een mediterraan klimaat met warme zomers, milde winters en relatief weinig regen. In de zomermaanden ligt de temperatuur rond de 30 graden Celsius met periodes ruim boven de 30 graden. De winter heeft temperaturen gemiddeld tussen de 12 en 15 graden. Het voor- en najaar is vrij warm en zonnig.