Moerputtenbrug

Op steenworpafstand van de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch is een schitterend natuurgebied gelegen; Moerputtenbrug. Het gebied kent een rijke geschiedenis en wat het meest in het oog springt is natuurlijk de spoorbrug zelf. De spoorbrug wordt logischerwijs niet meer gebruikt. In 1888 werd begonnen met de aanleg van een spoor tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe. Hier behoefte hiertoe groeide door de handel en nijverheid, zo vertelt het bord van Staatsbosbeheer. Twee jaar nadat begonnen was met de aanleg van de spoorlijn, reden er elke dag vijf treinen. 

Er was rekening gehouden met de aanleg van dubbelspoor; vandaar dat de pijlers een stuk breder zijn. Echter kwam het zover niet. In 1987 werd de rails verwijderd; de spoorlijn was door de opkomst van vrachtwagens, autobussen en een instortende industrie niet langer meer rendabel. De 600 meter lange Moerputtenbrug is bespaard gebleven van de sloophamer. In 2011 is de brug gerestaureerd. De oorspronkelijke aanleg van de spoorlijn werd verstoord door muggenplagen en overstromingen. De brug maakt nu deel uit van de wandelroutes in het natuurgebied.

 

Parkeren voor het natuurgebied: Vendreef, Vlijmen. Loop eerst richting de Venkantbrug. Het wandelpad loopt verder richting Moerputtenbrug.