Boterkoek met witte chocolade en pistache nootjes

Deze boterkoek is net even iets anders dan de “gewone” boterkoek. Deze variatie met witte chocolade en pistache nootjes is heerlijk en helemaal niet machtig. Je maakt hem met maar weinig ingrediënten dus je hebt zo iets lekkers voor bij de koffie of thee. Ga jij deze boterkoek een keertje bakken? Laat me weten wat je ervan vindt.

Ingrediënten

 • witte chocolade 100 gr
 • bloem 250 gr
 • koude boter 225 gr
 • witte basterdsuiker 175 gr
 • zout snuf
 • pistache nootjes 60 gr
 • koffiemelk of losgeklopt ei een beetje

Benodigdheden

 • Springvorm 22 – 24 cm of boterkoekvorm 23 cm
 • Keukenmixer met deeghaak

Voorbereidingstijd
15 min
Bereidingstijd
40 min
Recept voor
16 stuks

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
 2. Smelt 80 gram witte chocolade au-bain marie. Roer goed door en zet apart om iets af te koelen.
 3. Doe de bloem, suiker en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Voeg daarna de pistachenoten en gesmolten chocolade toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangend zacht (koek)deeg ontstaat.
 4. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
 5. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk of losgeklopt ei.
 6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 20 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen.
 7. Smelt de overige 20 gr chocolade ook au bain marie en stop in een klein zakje. Knip hier een puntje af en trek strepen of een ruitpatroon over bovenkant van de boterkoek. Laat de chocolade ook even afkoelen. Voor het serveren snijd je de boterkoek in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes.
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print