Kiwi ontbijttaartje

Ontbijten met taart? Ja, het kan met dit gezonde kiwi ontbijttaartje. Een gezonde voedzame bodem, een frisse yoghurt vulling, een kiwi jam en eventueel nog vers fruit on top. Je kunt eindeloos variëren met het soort fruit zodat je een eigen versie maakt. Het onderstaande recept is voor twee taartjes zodat je een paar dagen kunt genieten van dit heerlijke ontbijt.

10 weetjes over kiwi:

  • Dat de kiwi oorspronkelijk uit China komt en de originele naam van de vrucht een Chinese kruisbes is? 
  • Dat je ook de schil van de kiwi kan eten? De meeste mensen schillen de kiwi of snijden de vrucht middendoor en lepelen deze vervolgens uit. Hoewel je even zult moeten wennen aan de zachte haartjes van een kiwischil die je lippen raken, zal dit vreemde gevoel al na de eerste hap verdwenen zijn.
  • Dat een kiwi ook wel ‘groen goud’ wordt genoemd om zijn hoge dosis vitamine C en E? En daar draagt de schil flink aan bij.
  • Dat je kiwi’s het beste bewaart in de koelkast? Groene kiwi’s zijn vaak wat harder dan gele kiwi’s en zijn het lekkerst als je ze een paar dagen voordat je ze eet uit de koelkast haalt.
  • Dat kiwi’s aan bomen groeien en deze bomen 7 jaar nodig hebben om te volgroeien? De kiwi’s groeien aan een soort lianen. Het eerste jaar worden de slingerplanten in de lucht geleid als een soort tipi, het tweede jaar, als ze vruchten dragen, worden de lianen ‘platgelegd’ op een hoogte die makkelijk te plukken is.
  • Dat de vrucht pas zijn intrede heeft gedaan op de Europese markt toen de vrucht geteeld werd in de kiwiboomgaards van Nieuw-Zeeland? De vrucht kreeg toen de naam ‘kiwi’, die afstamt van de loopvogel die op Nieuw-Zeeland voorkomt? Het ronde lichaam van de kiwivogel is bedekt met bruine veren en heeft iets weg van een kiwivrucht.
  • Dat astmapatiënten de kiwi eens wat vaker aan hun dieet zouden moeten toevoegen? Door de grote hoeveelheid vitaminen en antioxidanten helpen kiwi’s om astmaklachten te verminderen en de longfunctie te verbeteren.
  • Dat kiwi’s een van de minst bespoten vruchten zijn? Er komen dus weinig bestrijdingsmiddelen aan te pas. Top!
  • Dat je het rijpingsproces van een kiwi versnelt door ze in een papieren zak samen met ander fruit te stoppen? Bewaar kiwi’s op een fruitschaal uit de zon.
  • Dat gele kiwi’s drie keer zoveel vitamine C bevatten dan een sinaasappel? De groene kiwi bevat dan wel weer meer vezels en vitamine A.
  • Bron: Zespri

Ingrediënten

  • Bodem en vulling
  • granola 90 gram
  • banaan 3/4
  • kaneel 1 tl
  • zout snuf
  • kokosyoghurt of Griekse yoghurt 400 gr
  • citroenrasp 1 tl
  • vanille extract 1 tl
  • ahornsiroop 4 eetl
  • gelatine 3 blaadjes
  • Topping
  • kiwi 4 stuks
  • geleisuiker 2 eetl
  • Vers fruit

Benodigdheden

  • 2 springvormen van 10-12 cm ø
  • bakpapier

Voorbereidingstijd
20 minuten
Bereidingstijd
3 uur
Recept voor
2 taartjes

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
  2. Prak de banaan tot moes en voeg de granola, kaneel en het zout toe. Spatel alles door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodempjes van de springvormpjes en duw dit goed aan met de bolle kant van een lepel.
  3. Schuif de springvormpjes de oven in voor zo’n 7 minuten. Laat de bodempjes in de springvorm afkoelen buiten de oven en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
  4. Roer de yoghurt samen met de citroenrasp, vanille en zoetmiddel los in een mengkom.
  5. Wel de blaadjes gelatine in een kommetje koud water. Knijp ze uit wanneer ze week geworden zijn. Verwarm ze in een pannetje met een klein beetje water en blijf goed roeren.
  6. Wanneer er geen klontjes meer te zien zijn kun je vuur uitzetten. Roer een lepel van jouw yoghurtmengsel hier doorheen, voeg de rest al roerende toe.
  7. Schenk de vulling over de bodempjes en schuif de taartjes de koelkast in zodat de vulling op kan stijven. Ik laat ze vaak een nachtje in de koelkast staan zodat ik de volgende ochtend alleen nog maar de topping toe hoef te voegen.
  8. Ga verder met het maken van de topping.
  9. Schil de 4 kiwi’s en maak ze fijn met de staafmixer of in de blender.
  10. Kook de kiwi’s en voeg de geleisuiker toe. Wacht tot het mengsel een beetje dik begint te worden en laat de jam een beetje afkoelen alvorens deze op het taartje te verdelen.
  11. Laat de jam op het taartje stijf worden in de koelkast.
  12. Decoreer het taartje met een schijfje kiwi of desgewenst ander fruit.

Bewaartip! Je kan de taart zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print