Pecan-karamel boterkoek

Het is zaterdagmiddag en ik heb zin om deze boterkoek te bakken. Ik hou van karamel en de combinatie met de pecannoten lijkt me heerlijk. Het beslag is snel gemaakt. De vorm heb ik bekleed met bakpapier en ik giet het beslag in de vorm. De bovenkant smeer ik nog in met het losgeklopte ei en ik top de boterkoek af met de resterende noten. De boterkoek kan de oven in. Ik check hoelang de koek in de oven moet en kom tot de ontdekking dat ik 50 gram bloem te weinig heb toegevoegd aan het beslag. Nou, afwachten of de boterkoek lukt. Nadat de boterkoek even in de oven staat, begint de hele keuken te geuren naar de karamel, heerlijk! Na 25 minuten is de boterkoek klaar en als deze net zo smaakt als hij eruit ziet………. De boterkoek is nog warm en kan niet wachten om een stukje te proberen. Pfff hij is gewoon gelukt en smaakvol. Ik kan ‘em aanraden deze boterkoek. Een heerlijk, simpel en snel recept.

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1/2 ei
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 100 gram karamelstukjes
  • 75 gram pecannoten
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 16 stuks pecannoten ter decoratie

Benodigdheden

  • Bakblik 20 x 20 cm of een bakblik ronde vorm 24 cm

Voorbereidingstijd
20 min
Bereidingstijd
25 min
Recept voor
12 stukjes

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de blokjes karamel en stukjes pecannoten toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken. Leg de pecannoten bovenop, zo dat na het aansnijden ieder stukje voorzien is van een noot.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onder warmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes.

Tips

Karamelblokjes koop je bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook grote blokjes uit de supermarkt fijnsnijden.

Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Winkelwagen

0

Geen producten in je winkelwagentje.